Dresscodes
black tie

Van luxe gala tot exclusieve première of misschien wel een prijsuitreiking. Black Tie is een formele maar feestelijke dresscode voor evenementen die doorgaans in de avond plaatsvinden en waar een smoking verplicht is. Er gelden regels voor dit kledingvoorschrift. Hoe hoort het? Zo hoort het!


black tie

Dresscode Black Tie

Een smoking (ook wel tuxedo, tux of dinner jacket genoemd) is doorgaans een zwart, slank gesneden pak met een satijnen revers op het jasje. Het smokingjasje valt over het algemeen korter dan je vertrouwde colbert. De pantalon heeft een satijnen bies op de zijnaad, geen omslag bij de broekspijpen en geen riemlussen. Bij een smoking draag je een speciaal overhemd, een vlinderdas, manchetknopen, een pochet en lakschoenen.

Bekijk alle dresscodes
black tie

Black Tie voor echte heren

Tips & Inspiratie

  • Is je evenement minder formeel? Dan kan je ook voor zwarte schoenen van glad leer of stijlvolle loafers kiezen.

  • Heb je een bijzonder feestje? Dan kan je een andere kleur vlinderdas kiezen. Denk bijvoorbeeld aan dieprood bij een kerstgala of een strik met een feestelijke print bij een bruiloft.

  • Zorg ervoor dat je pochet dezelfde kleur is als je overhemd. Je wil natuurlijk niet dat je pochet, of juist je hemd, vergeeld lijkt.

Shop jouw outfit hier!
black tie

Zo draag je de smoking

Do's & Don'ts

  • Bij het kledingvoorschrift Black Tie hoort een zwarte smoking met een zwarte strik.

  • Hieronder draag je een tuxedo dress shirt, met wing collar en knopen die niet zichtbaar zijn door de blinde sluiting.

  • De dubbele manchet van je smokingoverhemd hou je bij elkaar door stijlvolle manchetknopen. Ga voor zilver zonder al teveel poespas.

  • Draag geen riem. De pantalon heeft knopen om bretels te dragen. Tegenwoordig mogen deze bretels, zwart of wit, gezien worden. Echter, officieel hoort hier een gilet of cumberband (zijden riem) overheen.

Shop jouw outfit hier!