Tot en met 15 september gratis verzending!

Mode
Trouwpakken blog

Trouwpak tips: In 6 stappen het juiste trouwkostuum

Jij ging op één knie en je partner zei volmondig 'ja'? Gefeliciteerd! Hoog tijd voor de voorbereiding. Krijg je al klamme handen van het idee? Geen zorgen! In deze zes stappen kies jij met gemak het trouwpak van je dromen.

trouwpakken blog

1. Oriënteren op stoffen en stijlen

Een trouwpak is niet zomaar een pak. Qua kleuren, prints en stoffen mag het dus wel een tikkie specialer. Is de bruiloft in de lente of zomer? Dan is een lichter gekleurd pak met een ademende stof ideaal. Ook kan je vast kijken of je een chique driedelig pak wil of een modern en casual colbert met een pantalon

2. Afstemming op thema en trouwkleding van je partner

Afstemming is belangrijk. Je wilt tenslotte dat het grote geheel er onvergetelijk uitziet – en anders je partner wel! Bespreek samen de richtlijnen en stijl van de grote dag. Wil je zeker weten dat jouw gekozen pak perfect past bij bijvoorbeeld de bruidsjurk of het pak van je aanstaande? Neem iemand mee die ook bij de andere pasafspraak geweest is.

Soms is het ook mogelijk om een stukje stof mee te nemen. Zo kan alles qua kleur perfect afgestemd worden. Vraag je partner dan ook om een staaltje te vragen bij de pasafspraak. Kleuren die bijna altijd goed zijn? Diepblauw, donkergroen, grijs of zandtinten.

3. Weet welke pasvorm je staat

Een pakkenspecialist adviseert over wat er bij je figuur past. Maar het is ook goed om zelf te weten wat je goed staat. Ben je bijvoorbeeld lang en slank? Dan kiesje kiezen voor meer schoudervulling en een jasje met zakken. Ben je breder of heb je een gespierde bouw? Dan staat een jasje met een borstzak of een double breasted pak je hoogstwaarschijnlijk goed.

Belangrijk is dat je het jasje zonder moeite dicht kan knopen, de (letterlijke) vuistregel is dat er ongeveer een vuist tussen je borst en het jasje moet passen. Daarnaast mogen de mouwen niet te ver opkruipen, maar mag de mouw ook niet over je handen komen als je je armen strekt. Let ook op de pasvorm van je pantalon. Kan je je handen gemakkelijk in je zakken steken en floddert de broek verder niet? Dan is deze perfect.


“Oriënteer je ongeveer zes maanden van tevoren op je trouwpak, maak je afspraak maximaal twee maanden van tevoren.”


4. Maak een afspraak

Bestel niet zomaar een pak online, maar laat je adviseren in de winkel. Is nog gezelliger ook. Een afspraak kan namelijk zomaar een paar uur duren! Bespreek je ideeën en wensen met de verkoper zodat hij of zij een goed beeld krijgt. Laat je ook verrassen door een pak waar je jezelf misschien helemaal niet in had gezien.


Wil je je trouwpak helemaal op maat laten maken? Oriënteer je dan eens op maatkostuums.


5. Trouwjargon om rekening mee te houden

Een specialist vraagt je waarschijnlijk om je wensen voor het revers en het soort pak. Geen idee? Met dit lijstje geef jij op iedere vraag moeiteloos antwoord:

  • Single- of double breasted = Dit gaat om een enkele of dubbele rij knopen. Single-breasted wordt vaker open gedragen en geeft een diepere V-vorm. Een double-breasted jasje heeft vaak vier knopen en wordt dicht gedragen.

  • Revers = De kraag van je jasje. Er zijn drie varianten op de vorm van de kraag. Je kan namelijk kiezen voor notched (de meest gangbare vorm), peaked (puntiger, punten staan omhoog en benadrukken je schouders en je lengte) en shawl (zonder punten, ideaal bij gespierde schouders).

  • Manchetten = Een dubbele stof rond het einde van de mouw. Deze wordt bij elkaar gehouden door een manchetknoop.


Ben jij klaar voor het grote pasavontuur? Maak dan een pasafspraak in één van onze winkels.


6. De details maken de man

De details maken dat jij er als bruidegom uitziet om door een (trouw)ringetje te halen. Denk daarom aan de details zoals welk ondergoed je draagt. Het laatste wat je wilt is dat de naden of de print van je ondergoed te zien zijn door de pantalon. Ook een strik, stropdas, pochet of sokken maken je trouwoutfit compleet.

Draag je manchetknopen? Denk er dan eens aan om je (schoon)vader of opa te vragen of zij een setje hebben die jij op de grote dag mag dragen. Dat maakt je trouwensemble pas echt persoonlijk en bijzonder.