Schrijf je in en sla een bal voor het goede doel: Mannen voor Mannen.

Mode
Model met rode Campbell trui aan

Je wollen kleding goed onderhouden

Het is bijna winter en dat betekent dat steeds meer mannen wollen kleding gaan dragen. Want hoe blijf je beter warm dan met wol? Maar weet jij hoe je wol goed onderhoudt?

Model met wollen trui, das, muts, colbert van het merk campbell

Vaak wordt wol niet goed onderhouden en daarom gaat wollen kleding ook sneller kapot. Ondanks dat wol een redelijk sterke stof is, moet je met wol erg voorzichtig zijn. Wij vertellen je hoe jij jouw wollen kleding het beste kan onderhouden!

1. Opvouwen of ophangen?

Wollen kleding kan je het beste opvouwen. Wanneer je het ophangt, rekt je kleding uit. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Heb je echt geen ruimte in je kast om je wollen kleding op te vouwen? Vouw dan het kledingstuk dubbel en hang het over het rechte stuk van het hangertje. Wanneer je wollen kleding in de kast legt, kijk dan wel of de ritsen en knopen van je andere kledingstukken goed dicht zitten: anders beschadigd het wol.

2. Mag je wol wassen?

Wol hoeft eigenlijk niet gewassen te worden, want wollen kleding wordt bijna nooit vuil. Simpel een paar uur buiten hangen zou genoeg moeten zijn. Je kan het kledingstuk ook ophangen in de badkamer wanneer je doucht: het stoom zal je kleding reinigen. Als je toch je wol wilt wassen, kies dan voor de wasmachine (niet warmer dan 30 graden) in plaats van een handwas. Wanneer je wollen kleding met de hand gaat wassen, gaan de vezels kapot. Maak ook gebruik van speciale wolwasmiddel. Om het wol te laten drogen, is het verstandig om het kledingstuk op een zachte handdoek op de grond te leggen. Door het neer te leggen in plaats van op te hangen, behoudt je kleding zijn vorm. Kijk altijd eerst van te voren naar het etiket dat aan je kleding hangt: elk wol moet anders worden behandeld!

3. Dit mag je niet doen wanneer je wol draagt

Vaak hebben we de neiging om je shirt of trui even naar beneden te trekken. Maar let er goed op wanneer je wol draagt. Na een tijdje krijg je hetzelfde effect als dat je het nat ophangt met knijpers. De vorm gaat eruit en je zal goed kunnen zien waar je eraan hebt getrokken. En dat zou zonde zijn. Probeer ook zo min mogelijk over de stof te wrijven: zo krijg je namelijk allemaal pluisjes. Mocht dit toch gebeuren, ga ze dan niet een voor een van je kleding plukken. Er zijn speciale apparaten die netjes en voorzichtig de pluisjes van je wollen kleding halen.


Zo, nu weet je hoe jij jouw wollen kleding goed kan onderhouden. Maar weet jij dat ook van je overhemden? Geen zorgen, wij vertellen je het!