Mode
pochet regels

Pochet regels:

Zo hoor je de pochet te dragen

De pochet is een bekend accessoire voor heren. Maar de kans bestaat dat je er nog nooit een gedragen hebt. Een pochet in een jasje kan zowel zakelijk, feestelijk als casual gedragen worden. Dus wat ons betreft onmisbaar in jouw garderobe!

pochet regels

1. Wat is een pochet?

De pochet wordt ook wel lefdoekje genoemd en is een gevouwen decoratief doekje van katoen, linnen of zijde in de borstzak van je colbert of kostuum. Vroeger werd deze vierkante doek gebruikt door arbeiders om het zweet mee van hun hoofd te vegen, maar begin 20ste eeuw maakte witte pochetten een comeback bij stijlvolle mannen in smoking. Veel later pas kwamen de andere materialen, kleuren en prints. Het doel? Dat jij er verdraaid goed uitziet! Niets meer, niets minder.


Onthoud dat een pochet niet gebruikt wordt als zakdoek. In een stijlnoodgeval kan je een schone katoenen zakdoek wel gebruiken.


2. Welke kleur pochet moet ik dragen?

De kleur van jouw lefdoekje hangt enorm af van de gelegenheid waarvoor je dit item wil dragen. Zo dien je een smoking altijd met een witte pochet te dragen en zijn er ook regels voor zakelijke outfits.

De pochet in een zakelijke outfit

Zowel je overhemd als je pak, stropdas en pochet dienen in een zakelijke outfit op elkaar afgestemd te zijn. Linnen of zijde is hiervoor perfect. Een zakelijk pak is vaak zwart, grijs of donkerblauw wat combineren gemakkelijker maakt. Zo kan je met de styling voor een neutraal kleurenpalet gaan en zwart combineren met wit. Met een grijs pak kan je monochroom te werk gaan en alles in dezelfde kleurtint dragen. Wil je wat meer lef tonen? Dan kan je een aangrenzend kleurenschema toepassen op je donkerblauwe pak, voeg dan paarse of lichtblauwe tinten toe.


Meer accessoires bij je zakelijke outfit? Je combineert het zo!


Pochetten in een casual outfit

Een smart casual outfit kan je een persoonlijk tintje geven met een pochet. Kies dan voor katoen of linnen, deze stoffen geven namelijk een casual uitstraling. Het dragen van een das is in een casual outfit helemaal niet nodig. Laat dan één van de kleuren van je colbert of overhemd terugkomen in je print of kies voor een effen contrasterende kleur als je een overhemd met print draagt. Kies bijvoorbeeld met een groen colbert een roestkleur of combineer een blauw pak met complementair oranje of rood.

3. Je stropdas matchen met je pochet

Volgens de regels matcht je pochet niet met je stropdas en kies je liever een complementaire kleur. Bijvoorbeeld een kleur die terugkomt in de print van je stropdas of een pochet die een tint donkerder is dan je overhemd. Toch kan het heel mooi zijn om je pochet en das te laten matchen in een feestelijke of kleurrijke outfit. Regels zijn er tenslotte om gebroken te worden.


Hoe je die stropdas knoopt? Nou, zo!


4. Vlinderdas matchen met je pochet

Draag je een vlinderstrik? Dan is het dragen van een bijpassend pochet een veilige keuze. Maar ook hier kan je een contrasterende kleur toepassen. Bijvoorbeeld okergeel met een print bij een grijs pak met een donkergrijze vlinderstrik. Dat maakt een onopvallend pak net wat meer opvallend en stijlvol.

Wil je jouw look helemaal afmaken? Voeg dan nog een reversspeld toe die jouw stijl helemaal afmaakt