Schrijf je in en sla een bal voor het goede doel: Mannen voor Mannen.

Mode
Hans Kraay Jr draagt colbert voor blogpost over verschil tussen colbert en blazer

Zit m’n jasje goed:

het verschil tussen blazer, colbert & kostuumjasje

Hoewel de soorten jasjes steeds meer van elkaar weg hebben, is er wel degelijk een verschil tussen een blazer, colbert en kostuumjasje. Denk aan stofkeuze, soorten knopen en kleur. Wil je weten of je een blazer of colbert in je handen hebt? We nemen de verschillen met je door.

Verschil tussen colbert, blazer en kostuumjasje voor heren

1. Colbert of blazer? De verschillen in het kort:

Geen tijd om alle verschillen door te nemen? In het kort:

  • Een blazer is gemaakt katoen, vaker voorzien van opvallende zakken of knopen en minder formeel. Deze draag je dus prima casual met een jeans of chino en polo of T-shirt.

  • Een colbert is formeler en van vaak van wol. Deze draag je soms met een bijpassende pantalon en soms met een nette chino en zowel met een nette polo als een overhemd.

  • En je kostuumjasje hoort ‘gewoon’ bij je pak en draag je dus met de bijgeleverde pantalon en een net overhemd.

Haal je het vaak door elkaar? Geen zorgen. Voor het gemak noemen wij bijna al onze jasjes ook colbert. Het gaat er tenslotte gewoon om dat jij er heel goed uitziet.

2. Blazer: casual & netjes met linnen of katoen

Een blazer is het meest casual jasje in het rijtje en is gemaakt om zonder bijpassende pantalon te dragen. Net zoals het poloshirt, werd de blazer vaak gedragen in de sportwereld. Daarom zien we nog wel eens blazerjasjes met praktische, opgestikte zakken, logo’s of opvallende knopen. Dit jasje wordt gemaakt van een fijne stof, zoals katoen of linnen. Hierdoor valt de stof soepel en comfortabel – zeker in combinatie met de stretch die vaak in de blazers verwerkt is. Ideaal voor de zomer dus.

In tegenstelling tot het colbert, heeft de blazer over het algemeen rustige kleuren zoals grijs, donkerblauw of beige. Hoewel de blazer vooral te herkennen is aan de opgestikte zakken en het materiaal, zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Vandaar dat je ook colberts ziet met opgestikte zakken of die gemaakt zijn van een katoen-wol mix.


Wist je dat er colbert regels zijn? Zo hou je de onderste knoop open en doe je jouw jasje pas helemaal open wanneer je gaat zitten. Een double breasted colbert blijft dicht.

3. Colbert: veelzijdig & gekleed met wol of een wolmix

Het colbert is ook een los kledingstuk en draag je dus op een katoenen pantalon, chino of jeans. Een colbertjasje is gemaakt van fijn wol (of een wol-mix) en heeft klepzakken- én een binnenzak. Handig! Daarnaast is een colbert vaak strakker gesneden en draag je dus meer getailleerd. Wil je netjes voor de dag komen en tóch je eigen stijl laten zien? Dan is dit jasje ideaal. Colberts zijn namelijk in heel veel kleuren en prints verkrijgbaar.

Nóg meer indruk maken? Dan kan je ook kiezen voor een double-breasted variant. Dit houdt in dat je jasje twee knopenrijen heeft.


De perfecte pasvorm? Zo koop je het perfecte colbert.


4. Kostuumjasje: liefst bij je pak of mix & match

Het jasje van je pak is over het algemeen blauw, zwart of grijs en draag je eigenlijk altijd met de bijpassende pantalon. Soms heeft een kostuumjasje een subtiele print. Een pak is van fijn wol. Of je jasje bevat juist een klein percentage synthetische stoffen die voor een lichte glans in de stof zorgen. Sommige pakken hebben tegenwoordig een beetje stretch of zijn juist te mixen en matchen.