Mode
Leren schoenen poetsen: zo doe je dat

Zo doe je dat:

Leren schoenen poetsen

Heb jij een favoriet paar leren schoenen in je kast? Of het nu de boots zijn voor herfst en winter, of de nette schoenen voor onder je pak, goed onderhouden en gepoetste schoenen gaan langer mee een maken je outfit helemaal af. Leren schoenen poetsen doe je zo. Met deze tips kan je jouw favoriete leren schoenen nog langer aan! Het gaat tenslotte om de details.

Leren schoenen poetsen: zo doe je dat

1. Bescherm je leren schoenen met een spray

Deze tip krijg je waarschijnlijk bij elk paar nieuwe schoenen die je koopt. En nee, dat is geen flauwe verkooptruc. Een goede spray met een voedende wax beschermt je leer namelijk tegen vuil en vocht. Zo gaat jouw favoriete paar gewoon langer mee.

Leren schoenen sprayen doe je op de 3 x 30 manier:

-        Op 30cm afstand licht insprayen.

-        30 minuten laten drogen.

-        Minimaal elke 30 dagen herhalen.

Let op bij handgekleurde schoenen (zoals van het merk Greve). De kans op vlekken is dan erg groot. De waxspray kan je dan het beste heel zuinig gebruiken op een afstand van minimaal 30 centimeter, zodat er geen druppels ontstaan op het leer. Ook kan je jouw schoenen regelmatig goed poetsen of behandelen met een speciale schoenencrème om ze tegelijkertijd te reinigen, beschermen en voeden. Stukje veiliger. 😉


Welke kleur schoen draag je onder driedelig  zwart, blauw, of grijs? Déze schoenen draag je onder je pak.


2. Gebruik schoensmeer of schoenencrème in de juiste kleur

Of het nu smeer, poets of crème is; een speciale wax voedt en beschermt het leer. Schoenen van glad leer verzorg je met kleurloze schoensmeer. Maar het voordeel van een gekleurde schoensmeer is, dat de kleur eventuele kleine beschadigingen van het leer wegwerkt. Ben je niet zeker van de kleur schoensmeer? Pak dan een tint donkerder dan je schoen. Dit geeft de kleur van je schoenen een fijne opfrisser. Hand gefinishte schoenen kan je in stappen poetsen, eerst met de lichte tint en dan de donkere tint.

3. Zo moet je leren schoenen poetsen

Voor je jouw leren stappers gaat poetsen, verwijder je je veters en zorg je dat jouw schoenen droog en schoon zijn. Steek eventueel cederhouten schoenspanners in je schoenen, zodat elke kreuk in het leer voldoende aandacht en ook schoenpoets krijgt. Spanners houden daarnaast de schoen in model, trekken de loopplooien glad en nemen eventueel transpiratievocht op. Cederhout geeft een heerlijke frisse geur en werkt antibacterieel. Wat wil je nog meer? 😉

Breng met een oude lap stof een dun laagje schoenencrème (ter grootte van een koffieboon) aan over de gehele schoen. Laat dit minimaal een minuut of vijftien ‘opdrogen’ voor je de schoen met een zachte uitwrijfborstel of een doek boent tot ze weer glimmen. Je kan je schoenen flink laten blinken met een goede borstel gemaakt van paardenhaar. Rijg je veters terug in je schoenen en je kan weer een nieuwe dag aan!

Vuil leer schoonmaken

Helaas worden schoenen wel eens vuil. Reinigen van glad leer gaat gemakkelijk met reinigingsfoam. Gebruik de foam onverdund op de bijgeleverde spons en wrijf hier je mooie schoenen mee in. Gebruik hiervoor de gele kant van de spons. Handgefinishte schoenen kan je beter niet reinigen. Dat komt omdat je de finish dan ook eraf haalt. Wil je je schoenen toch reinigen? Dan kan je de donkere finish herstellen met een schoenencrème in een donkere tint.

4. Deze schoenen poets je niet

Heb je lakleren schoenen? Dan gebruik je speciale lotion in plaats van schoensmeer. Je kan ook een speciaal reinigend en beschermd schuim gebruiken op je lakschoenen. Ook schoenen van suède of nubuck poets je niet. Schoensmeer zorgt er namelijk voor de opstaande haartjes van het suède plat gaan liggen.


Wil je weten hoe je suède schoenen verzorgt? Zo onderhoud je jouw suède schoenen.