Mode
Jas onderhoud blog

Jas onderhoud:

Zo kan je 'm langer aan

Je jas beschermt je door weer en wind. Daarom investeer jij waarschijnlijk in een praktisch exemplaar die je outfit helemaal afmaakt. De perfecte mantel of hét passende jack gevonden? Dan wil je ‘m natuurlijk zo lang mogelijk kunnen dragen. En met deze onderhoudstips kan het nog ook!

Jas onderhoud blog

1. Wollen jas: je (winter)mantel onderhouden

Mannen met een mooie manteljas opgelet. Wol(mix) laat je het beste geregeld even luchten om het materiaal in topconditie te houden. Gewoon op een stevige hanger in de buitenlucht – of juist in de badkamer wanneer jij die bloedhete douche neemt. Toch een vlek gespot? Dan was je jouw jas in lauwwarm water met een scheutje wasmiddel. Let op de wasinstructies op het label. Te spannend om ‘m in de wastrommel te stoppen? Snappen we, je wast je wol ook liefst zo min mogelijk. Een handwas is ook mogelijk. Laat je wollen jas dan niet te lang in het water liggen en spoel zeepresten goed uit. Wring niet, maar leg je jas liever op een handdoek om z’n vorm te behouden tijdens het drogen.

Die irritante pluizen in je wol komen door de wrijving van het dragen. Deze ‘knoopjes’ verwijder je voorzichtig met een pluizenkam of een pluizentondeuze. Ben jij in 1x weer netjes. Berg je jouw jas op voor de zomer? Doe dit dan het liefst ook liggend en gebruik cederhout of kruiden zoals munt, rozemarijn of lavendel om motten tegen te gaan.


Je jas luchten is vaak voldoende. Lees de wasvoorschriften en doe knopen of ritsen dicht voor 't wassen.


2. Onderhoud van gewatteerd jack of donzen jas

Je gewatteerde winterjas of warme donsjack wassen? Doe dit alleen wanneer het hoognodig is. Zet je machine op maximaal 40 graden om de vulling te beschermen. Als je een paar tennisballen toevoegt aan de wastrommel, zorg je dat je donzen laag ‘geklopt’ wordt tijdens het wassen. Laat deze tennisballen dan ook meedraaien in de droger. Laat je de jas op een hanger drogen? Klop deze dan geregeld even op. Zo zorg je dat jouw vulling niet op één plek vast komt te zitten en je jas lekker luchtig blijft.

3. Zo draag je jouw softshell jack langer

Wisselvallig lenteweer van zonnig warm tot korte bui? Prima voor een sportief jack. Omdat softshells ervoor zorgen dat zweet wordt afgevoerd, mag deze jas iets vaker gewassen worden. Zo zorg je dat de stof z’n werk goed kan blijven doen. Was op lage temperaturen en laat de wasverzachter achterwege. Je hebt wel speciale wasmiddelen voor technische jassen. Laat ook dit slimme jack op een hanger drogen. Was je de waterafstotende laag eraf? Dan gebruik je voorzichtig een universele impregneerspray na de wassessie.


Welke jas 't wordt? Dit zijn de jassentrends.


4. Zo zorg je voor je parka

Een parka wassen is een zware klus voor je machine. De dikke jas is al snel ontzettend zwaar met het water. Ook niet alle parka’s zijn geschikt om in de machine te wassen. Dus ook voor deze jas geldt dat het label leidend is. Label niet meer leesbaar? Een handwas is de meest veilige manier om je jas schoon te houden. Ga voor lauwwarm of koud en gebruik een mild wasmiddel. Voor een waterdichte parka gebruik je zelfs het liefst waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel. Spoel je parka dubbel uit, we willen absoluut geen zeepresten. Hang je jas op om te laten drogen.