Mode
Boy over broeken

Onze jeansspecialist Boy is fan van denim

Heb jij altijd al willen weten hoe je het beste je spijkerbroek kan wassen, dragen en opbergen? Boy is al zes jaar jeansspecialist bij de Mensperience store in Doesburg en een echte denimfanaat te noemen. Hij vertelt je graag over zijn favoriete jeans en hoe je jouw spijkerbroek het langst aan kan.

Boy over broeken

Vertel eens Boy; hoeveel spijkerbroeken heb jij in de kast?

“Dat is een hele goede vraag! ik heb er momenteel vijf die ik nu afwisselend draag, maar ik heb er denk ik in totaal wel meer dan vijftig in mijn kast liggen.”

Van welke spijkerbroeken ben jij echt fan?

“Wij verkopen een aantal van mijn favorieten in Doesburg. Van Denham en Replay.

De Denham Bolt is een mooie afgewassen distressed denim met een smalle pasvorm maar door de goede combinatie van katoen, polyester en elastaan, bij Denham ‘Free Move’ genoemd. Zeer toegankelijk voor bijna alle mannen.

Replay Anbass Hyperflex: maakt niet uit welke wassing maar deze broeken hebben een fantastische pasvorm voor iedereen door de uitstekende katoen, stretch en polyester verhoudingen. Deze jeans is ook verkrijgbaar via de webshop."

Hoe kan je je jeans het beste wassen? Of wat is je beste go-to alternatief?

“Om de jeans zo mooi mogelijk te houden qua wassing raad ik je aan je broek zo weinig mogelijk te wassen. Heb je een mooie dirt wash op je jeans, waar je dus ook voor betaalt, want dat moet er allemaal ingewassen en gestreken worden. Was hem dan zo weinig mogelijk. Iedere wasbeurt wordt je wassing minder. Als alternatief zou ik je jeans lekker in de badkamer ophangen en lekker de hele familie met gesloten deur laten douchen, de broek wordt dan als het ware gestoomd. Wil je  bacteriën doden dan raad ik aan de jeans in een zak te doen en een nachtje in de vriezer te stoppen om al de bacteriën dood te vriezen! Mocht er een mega vlek inzitten dan kan je dit best snel met een spons of schone doek schoonmaken zodat de jeans niet gelijk de was in hoeft en je het langste de wassing behoudt.”

En hoe was je jeans met stretch?

“Zo koud mogelijk en zo min mogelijk strijken of met een dikke doek ertussen! Stretch is elastaan, en dus elastiek, en elastiek kan niet goed tegen hitte! Ik maak altijd de vergelijking met vroeger, toen de postbodes nog veel post rondbracht met grote fietstassen die half uitgescheurd aan de fiets hingen. Toen vroegen we altijd aan de postbode of hij of zij nog dikke elastieken had, want daar konden we dan van alles mee maken. Lieten we deze elastieken even in de zon liggen, dan werd het elastiek poreus en knapte het uit elkaar. Dit is hetzelfde met stretch. Hoe vaker dit warm wordt door de was of strijkijzer des te sneller dat het afbreekt!”

Hoe voorkom je dat je nieuwe jeans afgeeft?

“Een donkere jeans geeft nu eenmaal af. Je voorkomt niet dat deze afgeeft. Alle jeans komen van een donkere kleur af. Je lichte jeans waren ooit donkerblauw en je grijze jeans was ooit zwart. Door deze spijkerbroeken vaak te wassen worden ze lichter. Dus een broek met een donkere wassing zal afgeven en een lichte jeans niet meer aangezien die al zo vaak is voorgewassen.”

Waar laat jij je spijkerbroeken in de kast?

“Eigenlijk liggen al mijn broeken strak opgevouwen op logo in de kast, net zoals in de winkel. Alleen de broeken waar ik mee afwissel hangen over mijn stoel.”

Waarom heeft elke jeans zo’n klein zakje?

“Je zou denken dat het kleine zakje het laatst is toegevoegd op jeans. Toch is de linker achterzak de laatst toegevoegde broekzak. Het kleine zakje werd vroeger ‘watch pocket’ en later ‘coin pocket’ genoemd. Voor je zakhorloge of kleingeld dus. Dit zakje is gebleven uit vroegere tijden.”

Wat is jouw ultieme outfit met een jeans?

“Mijn ultieme outfit is een mooie ingedragen dry repaired denim, daarboven een zwart T-shirt en een mooi denim overhemd! Een dry denim is een ongewassen jeans die je zelf na ongeveer een jaar met de hand wast. Dan komen de gebruikerssporen als een soort ‘wassing’ naar voren. Persoonlijker kan bijna niet!”

Wat let je op bij het (in)kopen van een jeans?

“Dat is per merk verschillend, voor de sommige merken moet de wassing niet te uitdagend zijn en goed te combineren zijn met een overhemd of colbert. Voor merken als Replay en Denham mogen daar ook ‘snoepjes’ aan toegevoegd worden, bijvoorbeeld met een distressed effect. Verder let ik op de kwaliteit en dikte van de doeken en natuurlijk op de hoeveelheid elastaan (stretch) in een jeans, want dit nu niet meer weg te denken.”


Winkel Doesburg

Op zoek naar de perfecte jeans of een pak op maat? Dat kan bij Boy of één van zijn maatwerkcollega’s in Doesburg. Maak je een afspraak voor persoonlijk stijladvies? Dan kan je zelfs buiten de reguliere openingstijden bij ons terecht.